Dry Needling

Dry needling is een techniek waarbij spieren worden aangeprikt waarna ze snel en langdurig ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van een droge (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Het verschil met acupunctuur is dat bij acupunctuur meerdere naalden in het lichaam worden gezet, vaak oppervlakkig. Die blijven enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren; de zogenaamde triggerpoints.

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een gevoel van kramp. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Na de behandeling kunt u de verbeterde situatie zelf bijhouden. Daarvoor krijgt u van ons oefeningen en gerichte adviezen.

Dry Needling

Triggerpoints kunnen zich op verschillende manier uiten, onderstaat enkele voorbeelden:

  • pijn of stijfheid in een spier
  • bewegingsbeperkingen in gewrichten
  • verminderde kracht in een spier
  • pijnontwijkend gedrag (je ‘anders’ gaan bewegen)
  • tintelingen in arm of been, hoofdpijn, duizeligheid