IN BALANS

In Balans is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Tijdens In Balans gaan ouderen in een groep en onder begeleiding van een fysiotherapeut (Marc en Anh-Tan) aan de slag om de kans op een val zo klein mogelijk te maken.

 

Doel

Voorkomen van valongevallen door ouderen bewuster te maken van risicofactoren en hun balans, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren.

 

Inhoud van het programma

In Balans bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. Het is een groepstraining en duurt veertien weken. Het programma bestaat uit:

  • een informatiebijeenkomst
  • drie cursusbijeenkomsten
  • tien weken trainingsbijeenkomsten
  • twee keer functionele testjes na de training, 1 keer aan het begin en 1 keer aan het einde van het programma

 

De cursusbijeenkomsten bestaan uit handige oefeningen, tests en informatie over bewegen, evenwicht en valrisico. De trainingsbijeenkomsten bestaan uit oefeningen op basis van Tai Chi en zijn gericht op het verbeteren van fitheid, evenwicht en spierkracht.

 

Waarom werkt het?

In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Zo weten we dat beweegprogramma’s die zich richten op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het beste werken om de kans op een valongeval te verkleinen. Onderzoek toont aan dat ouderen na het volgen van de cursus In Balans 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.

 

Om deze effectiviteit te behalen is het belangrijk om In Balans uit te voeren met de volgende werkzame elementen:

  • In Balans combineert balansoefeningen en functioneel trainen met kracht en Tai Chi
  • Deelnemers aan In Balans trainen 2x 1 uur gezamenlijk en doen daarnaast huiswerkoefeningen om aan de gewenste belasting te komen (in totaal wordt er dus minimaal 3 uur getraind)
  • Na de 13 weken durende interventie wordt doorgegaan met bewegen om de effecten te behouden

 

In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM.